τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Ανδρική Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα ορίζεται ως η αδυναμία σύλληψης μετά απο ενα έτος τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς τη χρήση αντισύλληψης. Σήμερα πιστεύεται πως μέχρι και 50% των περιπτώσεων αυτών οφείλονται σε προβληματα γονιμότηταςτου άνδρα με μιά τάση αύξησης του ανδρικού παράγοντα τα τελευταία χρόνια. Η υπογονιμότητα είναι πιο συχνή από όσο φανταζόμαστε, καθώς απαντάται στο 15% - 20% των ζευγαριών γόνιμης ηλικίας.

Τα κυριότερα αίτια από την πλευρά του άνδρα είναι:

  • Κιρσοκήλη (αποτελεί το πιο συχνό θεραπεύσιμο αίτιο.
  • Φλεγμονές  (παρωτίτιδα, προστατίτιδα, φυματίωση κα)
  • Γενετικές-ορμονικές παθήσεις (πχ υπερπρολακτιναιμία, κυστική ίνωση )
  • Μεταβολικές πάθήεις (διαβήτης)
  • Ανατομικές ανωμαλίες (απόφραξη εκσπερματιστικών πόρων, φίμωση)
  • Κρυψορχία
  • Διαταραχές εκσπερμάτισης (πρόωρη, παλίνδρομη)
  • Η αύξηση της ανδρικής υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια, έχει και κάποια κοινωνικά αίτια, όπως το stress, η υπερκόπωση που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η ψυχολογική πίεση του εργασιακού και οικογενειακού περιβάλλοντος. Σε αυτά προστίθενται και  περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η μόλυνση, η κακή διατροφή, οι διάφορες ακτινοβολίες και η επίδραση τοξικών ουσιών.

Η διάγνωση της ανδρικής υπογονιμότητας προκύπτει με λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινική εξέταση και κάποια απεικονιστική εξέταση όπως υπερηχογραφήματα του γεννητικού συστήματος. Στην συνέχεια θα προγραμματιστεί  ένα σπερμοδιάγραμμα (ειδική εξέταση σπέρματος) μετά από 3-4 μέρες αποχής και ίσως κάποιες πιο ειδικές εξετάσεις: καλλιέργεια σπέρματος, ορμονικές, βιοχημικές και ανοσολογικές μετρήσεις στο σπέρμα και στο αίμα, γενετικός έλεγχος και χαρτογράφηση χρωμοσωμάτων.

Οι πληροφορίες που θα συλλεχθούν αξιολογούνται από τον ειδικό Ουρολόγο-Ανδρολόγο και ορίζουν την τελική διάγνωση της αιτίας της υπογονιμότητας. Αυτή στη συνέχεια θα καθορίσει τη θεραπευτική στρατηγική που θα ακολουθηθεί, συνεκτιμώντας την κατάσταση της συντρόφου, αλλά και τις ιδιαίτερες επιθυμίες του ζευγαριού.

Η θεραπεία της υπογονιμότητας αναλόγως του αιτίου, περιλαμβάνει χειρουργική διόρθωση κιρσοκήλης ή άλλων ανατομικών ανωμαλιών, φαρμακευτική θεραπεία (ορμονική υποκατάσταση, ενισχυτικά του σπέρματος) και σε εμμένουσες περιπτώσεις τεχνητή γονιμοποίηση.

top