τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Στυτική Δυσλειτουργία

Με τον όρο στυτική δυσλειτουργία εννοούμε την μόνιμη ή περιοδική (διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών) αδυναμία του ανδρός να επιτύχει και να διατηρήσει μια στύση επαρκή για ικανοποιητική σεξουαλική επαφή. Η  κατάσταση αυτή πρέπει να μή συγχέεται με περιπτώσεις που προσωρινά δεν υπάρχει σεξουαλική επιθυμία ή ο άνδρας αδυνατεί να ανταποκριθεί σεξουαλικά λόγω ενός τυχαίου περιστατικού (κόπωση, κατανάλωση ποσότητας αλκοόλ) .

Αίτια: Για την επίτευξη ικανοποιητικής στύσης απαραίτητη είναι η άρτια λειτουργία πολλών συστημάτων του οργανισμού.

  • Αγγειακό σύστημα. Τα αγγεία ρυθμίζουν τη ροή του αίματος προς το πέος ώστε να επιτευχθεί η στύση. Παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν τη λειτουργία των αγγείων είναι το κάπνισμα, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υψηλή τιμή χοληστερίνης στο αίμα.
  • Νευρικό σύστημα. Τα νεύρα μεταφέρουν το ερεθίσματα σχετικά με τη στύση από τον εγκέφαλο προς το πέος. Διάφορες παθήσεις του νευρικού συστήματος καθώς και χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της λεκάνης μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.
  • Ενδοκρινικό σύστημα. Οι ανδρικές ορμόνες είναι απαραίτητες τόσο για την επιθυμία για sex αλλά και για το μηχανισμό της στύσης. Επίσης και άλλες ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν την στυτική λειτουργία.
  • Η ψυχική κατάσταση του ανδρός ή η ύπαρξη άγχους επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα επίτευξης στύσης.

Τέλος και η χρήση ή κατάχρηση φαρμακευτικών ουσιών μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη στύσης, όπως συχνά φαίνεται και στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους.

Διάγνωση:

  • Ληψη ιστορικού για το διαχωρισμό ψυχογενούς από άλλης αιτιολογίας στυτική δυσλειτουργία.
  • Κλινική εξέταση όλων των συστημάτων που σχετίζονται με το μηχανισμό της στύσης: ουροποιογεννητικό, ενδοκρινικό, αγγειακό και νευρικό.
  • Εργαστηριακός έλεγχος που περιλαμβάνει βιοχημικές και ορμονικές εξετάσεις

Θεραπεία:

Πολλές θεραπευτικές επιλογές είναι διαθέσιμες σήμερα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Επειδή η τελευταία αποτελεί σύμπτωμα και όχι νόσο σημαντικό είναι να αναγνωριστούν οι παράγοντες κινδύνου και η τροποποίησή τους. Αυτοί περιλαμβάνουν όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την λειτουργία των αγγείων, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση και αυξημένη χοληστερίνη, το κάπνισμα, και η έλλειψη άσκησης. Η τροποποίηση λοπόν των διατροφικών συνηθειών και γενικότερα του τρόπου ζωής μπορεί να είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η στυτική δυσλειτουργία.

Το δεύτερο βήμα είναι να διαπιστωθεί αν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα αίτια που δημιουργούν τη στυτική δυσλειτουργία: ψυχογενή, ενδοκρινικά, τραυματισμός αγγείων σε νέους ασθενείς. Στην περίπτωση αυτή, ο σκοπός είναι η ίαση.

Άλλες θεραπευτικές δυνατότητες της στυτικής δυσλειτουργίας:

1. Φάρμακα που τονώνουν την παροχή αίματος στο πέος. Υπάρχουν τρία φάρμακα  σε αυτή την κατηγορία. Για να είναι αποτελεσματικά, πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επιθυμία και επαρκής σεξουαλικός ερεθισμός. Λαμβάνονται από το στόμα πριν από την σεξουαλική επαφή. Τα φάρμακα αυτά είναι παρόμοια ως προς την αποτελεσματικότητά τους, την ασφάλειά τους και τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές, κυρίως ως προς τον χρόνο δράσης τους.

2.  Οι ενδοσηραγγώδεις ενέσεις.  Πρόκειται για την απευθείας χορήγηση στο πέος με τη χρήση αυτόματων συστημάτων χορήγησης . Για την εφαρμογή των ενέσεων από τον ίδιο τον ασθενή ή και τη σύντροφο του, απαιτείται εκπαίδευση τους στο ιατρείο.

3. Άλλες φαρμακευτικές θεραπείες όπως απομορφίνη από το στόμα ή χορήγηση αλπροσταδίλης από την ουρήθρα.

4. Συσκευές αρνητικής πίεσης που περιλαμβάνουν μια αντλία και ένα κύλινδρο που δημιουργεί κενό γύρω από το πέος που προκαλεί την διόγκωσή του.

5. Τέλος, η χειρουργική εμφύτευση μιας πεϊκής πρόθεσης αποτελεί τη λύση σε ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί στη φαρμακευτική αγωγή ή επιθυμούν μια μόνιμη λύση στο θέμα της στυτικής δυσλειτουργίας. Δύο κύριοι τύποι προθέσεων είναι σήμερα διαθέσιμες: οι εύκαμπτες και οι διογκούμενες  με τη βοήθεια υδραυλικού συστήματος (δύο ή τριών μερών).
Οι εύκαμπτες προθέσεις είναι συνθετικοί κύλινδροι, οι οποίοι εμφυτεύονται στο πέος και το κάνουν να βρίσκεται διαρκώς σε μια κατάσταση μερικής στύσης, ικανής για να επιτευχθεί η διείσδυση.
Οι υδραυλικά διογκούμενες προθέσεις αποτελούνται από δύο κυλίνδρους, οι οποίοι εμφυτεύονται στο πέος και συνδέονται με μια μικρή δεξαμενή υγρού και ένα μηχανισμό αντλίας που έχει τοποθετηθεί στο όσχεο. Ενεργοποιώντας την αντλία, η οποία βρίσκεται κάτω από το δέρμα κοντά στους όρχεις, προκαλείται διόγκωση του πέους. Ομοίως, μετά την σεξουαλική επαφή, απομακρύνεται το υγρό από τους κυλίνδρους, αποθηκεύεται στην μικρή δεξαμενή, και το πέος βρίσκεται σε χάλαση. Λόγω τού τρόπου λειτουργίας τους που προσομοιάζει με τη φυσιολογική στύση και χάλαση του πέους, το 70-87% των ασθενών  δηλώνει ικανοποιημένο από αυτή τη μέθοδο.

top