τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Αιματουρία

Αιματουρία ονομάζεται  η παρουσία αίματος στα ούρα. Μπορεί να ανιχθευθεί ακόμα και τυχαία στην εξεταση των ούρων οπότε ονομαζεται μικροσκοπική αιματουρία. Όταν η αιματουρία δεν συνοδεύεται από κάποιο σύμπτωμα, όπως πόνο ή τσούξιμο, τότε χαρακτηρίζεται ως ανώδυνη αιματουρία. Αν το αίμα εμφανίζεται στην αρχή ή στο τέλος της ούρησης, έχουμε αντίστοιχα την αρχική ή την τελική αιματουρία. Τέλος αν όλη η ούρηση , από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι αιματηρή, τότε μιλούμε για ολική αιματουρία. Οι παραπάνω χαρακτήρες είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούν στον γιατρό διότι θα τον κατευθύνουν στην διάγνωση της αιτιολογίας.

Αιτιολογία: Αιματουρία μπορούν να προκαλέσουν όλες σχεδόν οι διαταραχές του ουροποιητικού, αλλά και γενικότερες παθήσεις του οργανισμού . Ένα από τα πιο συχνά αίτια είναι οι ουρολοιμώξεις (κυρίως η κυστίτιδα στις γυναίκες). Παρουσία αίματος στα ούρα μπορούν να προκαλέσουν οι κύστεις των νεφρών, ο καρκίνος και οι λίθοι του νεφρού ή της ουροδόχου κύστης, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, όπως επίσης και νεφρολογικές παθησεις (σπειραματονεφρίτιδες). Αιματουρία, τέλος, μπορούν να προκαλέσουν και διαταραχές της πηξης του αίματος, χωρίς αυτό όμως να αποκλείει και κάποια παθολογική κατάσταση στο ουροποιητικό σύστημα.

Διερεύνηση: Η διερεύνηση μιας αιματουρίας, όπως και κάθε άλλου συμπτώματος, αρχίζει πάντα με την λεπτομερή λήψη του ιστορικού, την εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση και ακολουθεί ο εργαστηριακός έλεγχος.

Μία γενική και η μικροσκοπική εξέταση ούρων θα αποδείξει την ύπαρξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη μορφή αυτών, και θα γίνει διαφορική διάγνωση από άλλα αίτια που προκαλούν χρωματισμό των ούρων, όπως, η βρώση ορισμένων τροφών, η λήψη φαρμάκων, η αιμοσφαιρινουρία κ.λ.π. Η γενική αίματος πιθανόν να προσδιορίσει μέσω της τιμής του αιματοκρίτη το μέγεθος της απώλειας αίματος.

Σε πολλές περιπτώσεις και εφόσον ο κλασικός έλεγχος δεν διαπιστώσει αιτία αιματουρίας, η κυτταρολογική εξέταση των ούρων μπορεί να βοηθήσει.

Ο απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητος και  περιλαμβάνει αρχικά μια απλή ακτινογραφία και ένα υπερηχογράφημα νεφρών-ουροδόχου κύστης-προστάτη. Σε περιπτώσεις που η διάγνωση είναι αμφίβολη, η αξονική, η μαγνητική τομογραφία και το σπινθηρογράφημα συμβάλλουν σημαντικά στο να τεθεί η διάγνωση .

Τέλος, η ενδοσκοπική ουρολογία , με την ουρηθροκυστεοσκόπηση και την ουρητηροσκόπηση. έχει παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρώιμη διάγνωση των αιτίων της αιματουρίας όσο και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Όταν παρά το γενόμενο έλεγχο δεν βρεθεί το αίτιο μιας αιματουρίας, ο ασθενής τίθεται υπό παρακολούθηση και καλείται για επανεξέταση σε μεσοδιάστημα που θα καθορίσει ο γιατρός, εκτός εάν εν τω μεταξύ παρουσιάσει μακροσκοπική αιματουρία, οπότε και υποβάλλεται  άμεσα σε ανάλογο έλεγχο.

Θεραπεία: Η θεραπεία της αιματουρίας εξαρτάται από το αίτιο που την προκάλεσε. Το πρώτο που πρέπει να αποκλεισθεί είναι η κακοήθεια σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος. Σε μικρή αιματουρία, που συνήθως δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση, η αντιμετώπιση του αιτίου γίνεται αφού ολοκληρωθεί ο απαραίτητος έλεγχος. Σε μαζική όμως αιματουρία στην οποία υπάρχουν πήγματα αίματος χρειάζεται άμεσα η παρέμβαση του Ουρολόγου.

Κάθε αιματουρία δεν σημαίνει και κακοήθεια του ουροποιητικού, αλλά όμως σίγουρα ο ασθενής πρέπει να απευθυνθεί στον ουρολόγο. Η κατά τακτά διαστήματα εξέταση των ούρων μπορεί να αποκαλύψει από πολύ νωρίς κάποια σοβαρή βλάβη.

top