τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Υδροκήλη

Β. Υδροκήλη είναι η συγκέντρωση υγρού στο χώρο μεταξύ των δυο στρωμάτων του περιβλήματος του όρχι, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του οσχέου (του σάκου δηλαδή μέσα στον οποίο βρίσκονται οι όρχεις). Η διόγκωση αυτή είναι προοδευτική και ανώδυνη. Το δέρμα του οσχέου είναι φυσιολογικό, χωρίς σημεία φλεγμονής.

Σε πολλές περιπτώσεις το αίτιο είναι άγνωστο και η υδροκήλη ονομάζεται ιδιοπαθής. Δευτεροπαθής ονομάζεται η υδροκήλη η οποία οφείλεται  σε κάποια πάθηση των όρχεων και της επιδιδυμίτιδας (π.χ. κακώσεις, φλεγμονές, μετά από ακτινοβολία στην περιοχή, μετά από χειρουργείο, καρκίνος των όρχεων).

Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα ή ο ασθενής να εμφανίζει ένα ήπιο αίσθημα βάρους ή άλγος κατά το περπάτημα ή την όρθια στάση. Συχνά, όταν η υδροκήλη είναι μεγάλων διαστάσεων, υπάρχει δυσκολία του ασθενούς στο περπάτημα και σε άλλες καθημερινές δραστηριότητές.

Η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση κι επιβεβαιώνεται με το υπερηχογράφημα του οσχέου, το οποίο δίνει επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση του όρχι, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αδύνατον να ψηλαφηθεί.

Η θεραπεία δροκήλης είναι η χειρουργική κένωση του υγρού και πλαστική αποκατάσταση με εκτομή ή αναστροφή του τοιχώματος της κοιλότητας ώστε να μην υπάρξει υποτροπή. Η απλή παρακέντηση δεν συνίσταται διότι το υγρό συσσωρεύεται και πάλι σε μικρό χρονικό διάστημα.

top