τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Μη γοννοκοκκική ουρηθρίτιδα

Η μη γοννοκοκκική ουρηθρίτιδα είναι ξεχωριστή νοσολογική οντότητα που συχνά ταλαιπωρεί τον ασθενή, αφού αποτελεί παγκοσμίως συχνό αίτιο χρόνιας λοίμωξης της γεννητικής χώρας. Προκαλείται στο 50% των περιπτώσεων από το παράσιτο χλαμύδιο (Chlamydia trachomatis) ενώ σε μικρότερα ποσοστά οφείλεται σε άλλους μικροοργανισμούς όπως Ureoplasma, τριχομονάδα και Mycoplasma.

Παράγοντες κινδύνου για την νόσο αποτελεί η ηλικία (<25 έτη), η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, και η μη χρήση προφυλακτικού. Κλινικά στους άνδρες το 50% μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί. Η κλασσική συμπτωματολογία περιλαμβάνει κλινική εικόνα πρόσθιας ουρηθρήτιδας (ερύθημα βαλάνου και έξω στομίου ουρήθρας με ή χωρίς την παρουσία διαβρώσεων), με βλεννοπυώδες ουρηθρικό έκκριμα και δυσουρία ("τσούξιμο").

Τα συμπτώματα ξεκινούν 1-3 εβδομάδες μετά την επαφή με μολυσμένο σύντροφο.Μπορεί να παρατηρηθεί προσβολή και της πρωκτικής χώρας με πρωκταλγία και πρωκτική έκκριση. Στις γυναίκες στο 70% των πριπτώσεων η λοίμωξη μπορεί να διάγει ασυμπτωματικά, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αιμορραγία μετά από την σεξουαλική επάφη έως και μητρορραγία, κατώτρο κοιλιακό άλγος, κολπική έκκριση και δυσουρία.

Αν παραμείνουν χωρίς θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιπλάκουν προκαλώντας ανιούσες λοιμώξεις και στα δύο φύλα(επιδυδημίτιδα ορχίτιδα, προστατίτιδα σε άνδρες, υπογονιμότητα, φλεγμονώδη νόσο της πυέλου και χρόνιο πυελικό άλγος στις γυναίκες).

Η διάγνωση βασίζεται στην λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού και στην σχολαστική κλινική εξέταση. Η καλλιέργεια ουρηθρικού - κολπικού εκκρίμματος κρίνεται απαραίτητη για τον καθορισμό τόσο του αιτιολογικού παράγοντα της νόσου όσο και την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος. Η νόσος οφείλει να διαφοροδιαγνωστεί πρώτιστα από την γοννοκοκκική ουρηθρίτιδα. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιμικροβιακά σκευάσματα της ομάδας των τετρακυκλινών και μακρολίδων.

top