τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Φθειρίαση τριχωτού κεφαλής

Τι είναι η φθειρίαση τριχωτού κεφαλής και πού οφείλεται;

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα συχνό μεταδοτικό νόσημα των παιδιών, κυρίως προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Είναι συχνότερη στα κορίτσια. Οφείλεται στο παράσιτο Pediculus humanus capitis. Είναι άπτερο έντομο που διαθέτει τρία ζεύγη ποδιών με δαγκάνες το άνοιγμα των οποίων ανταποκρίνεται στη διάμετρο της τρίχας της κεφαλής.
Η θηλυκή ψείρα κατά τη διάρκεια της ζωής της που είναι ένας μήνας, γεννά 7-10 αυγά ημερησίως, τα οποία ανευρίσκονται προσκολλημένα στο στέλεχος της τρίχας κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Τα αυγά επωάζονται σε 8 ημέρες. Προτιμά τις τρίχες της ινιακής και οπισθωτιαίας περιοχής και προκαλεί κνησμό.
Στις επιπλοκές του νοσήματος ανήκουν το μολυσματικό κηρίο και η επιχώρια λεμφαδενίτιδα.

Ποια είναι η κλινική εικόνα της νόσου;

Τα άτομα που προσβάλλονται από φθειρίαση είναι κάποιες φορές ασυμπτωματικά. Τα πιο συχνά συμπτώματα όμως είναι ο έντονος κνησμός στο τριχωτό, στο λαιμό και πίσω από τα αυτιά. Ενδέχεται να εμφανιστούν επίμονες πυοδερματίτιδες και διογκωμένοι λεμφαδένες στις ίδιες περιοχές. Τα συμπτώματα αυτά είναι που πρέπει να αξιολογήσει ο δερματολόγος για να προβεί στην ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.

Ποιοί είναι οι τρόποι που μεταδίδεται;

Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί τόσο με την άμεση επαφή της κεφαλής του πάσχοντος παιδιού με την κεφαλή του υγιούς, όσο και με τη χρήση μολυσμένων αντικειμένων, όπως καπέλα, κασκόλ, χτένες, κορδέλες κ.α. 

Πώς γίνεται η θεραπεία της φθειρίασης τριχωτού κεφαλής;

Αφού διαπιστωθεί η παρουσία ενεργού νόσου, ο δερματολόγος συστήνει τοπικό αντιφθειρικό σκεύασμα, για παιδιά άνω των 2 ετών, η εφαρμογή του οποίου επαναλαμβάνεται σε 8 έως 10 μέρες. Κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής καλό θα είναι να αποφεύγεται η άμεση χρήση συσκευών στεγνώματος των μαλλιών (σεσουάρ), επειδή συχνά μειώνεται η δράση των αντιφθειρικών σκευασμάτων.
Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η μηχανική απομάκρυνση των αυγών του παρασίτου, που γίνεται με τη βοήθεια πυκνόδοντης χτένας. Προληπτικά, μπορεί να προταθεί η εφαρμογή απωθητικής λοσιόν, σε περιπτώσεις που αναφέρεται επιδημία ή μεμονωμένα κρούσματα, ιδιαίτερα σε χώρους όπου συγχρωτίζονται παιδιά (σχολεία, γυμναστήρια).

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;

Επειδή η διάγνωση της φθειρίασης μπορεί να προκαλέσει άγχος, φόβο και ένταση τόσο στο παιδί όσο και σε όλη την οικογένεια, οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι:
  • Η εμφάνιση φθειρίασης δεν είναι σημάδι κακής υγιεινής.

  • Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

  • Η φθειρίαση δεν προκαλεί σοβαρά ή μόνιμα προβλήματα.

  • Ο οποιοσδήποτε κνησμός στο τριχωτό της κεφαλής δεν είναι κατά ανάγκη φθειρίαση και θα πρέπει να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση αντιφθειρικών σκευασμάτων.

top