τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Ουρολοιμώξεις

Ως ουρολοίμωξη ορίζεται η είσοδος μικροβίων στο ουροποιητικο συστήμα και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο, από την ουρήθρα μέχρι και το νεφρό. Η ταξινόμηση των ουρολοιμώξεων γίνεται ανάλογα με την περιοχή της μόλυνσης, έτσι πχ η λοίμωξη της κύστης είναι γνωστή ως κυστίτιδα και του νεφρού ως πυελονεφρίτιδα. Οι ουρολοιμώξεις, για ανατομικούς λόγους είναι πιο συχνές στις γυναίκες (η ουρήθρα τους είναι βραχύτερη και σε γειτνίαση με τον πρωκτό).  Περίπου 1 στις 2 γυναικες θα παρουσιάσει ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη διάρκεια της ζωής της. Στις νέες προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες σχετίζεται συνήθως με τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν  διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με συνοδά νοσήματα , συμπεριλαμβανομένης της κολπικής ατροφίας λόγω  ανεπάρκειας οιστρογόνων. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού που προκαλούν δυσκολίες στην αποχέτευση των ούρων και παρουσία ξένων σωμάτων (καθετήρες, πέτρες) στο ουροποιητικό. Επιπλέον, και η κύστεονεφρική παλινδρόμηση ούρων στα παιδιά και η υπερτροφία του προστάτη σε μεγαλύτερους άνδρες, είναι καταστάσεις  που προκαλούν διαταραχές στην ροή των ούρων, και συχνά είναι αίτια ουρολοιμώξεων.

   Περίπου το 80% των ουρολοιμώξεων  οφείλονται στο κολοβακτηρίδιο (E.coli) και ακολουθούν  η κλεμπσιέλλα, το εντεροβακτηρίδιο, ο πρωτέας. Πιο σπάνια αίτιο ουρολοιμώξεων μπορεί να είναι μύκητες (σε ασθενείς με μόνιμο καθετήρα ή μετά από μακροχρόνια χρήση αντιβιωτικών), ιοί, χλαμύδια και μυκοπλάσματα.

Όσον αφορά στα συμτώματα, αυτά ανάλογα με το είδος της ουρολοίμωξης ποικίλουν:

Στην κυστίτιδα το σύνηθες σύμπτωμα είναι η συχνουρία με την έξοδο μικρής ποσότητας ούρων σε κάθε ούρηση, ο πόνος και η δυσκολία κατά την ούρηση (δυσουρία), το αίσθημα καύσους στην ουρήθρα, ο πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς και πολλές φορές η παρουσία αίματος στα ούρα.
Η οξεία προστατίτιδα, όπως αναφέρθηκε στο σχετικό θέμα, εμφανίζεται συνήθως με πόνο χαμηλά στην πλάτη, δυσουρικά ενοχλήματα και πυρετό με ρίγος.
Η πυελονεφρίτιδα είναι σαφώς πιο σοβαρή κατάσταση, με υψηλό πυρετό με ρίγος, τάση για έμετο, έντονο πόνο στην πλάτη, εκεί που ανατομικά αντιστοιχούν οι νεφροί.

 

Σε υποψία ουρολοίμωξης είναι απαραίτητες η γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων. Το αποτέλεσμα της γενικής εξέτασης είναι διαθέσιμο σε λίγα λεπτά, και αν είναι θετικό, είναι δυνατον εμπειρικά να χορηγηθεί από τον ουρολόγο μία απλή αντιβίωση. Όταν στην συνέχεια έχουμε τα αποτελέσματα της καλλιέργειας και του αντιβιογράμματος (ευαισθησία του μικροοργανισμού σε διάφορες αντιβιώσεις) ο θεράπων  ιατρός θα επανεξετάσει τη χορηγούμενη αντιβίωση με βάση τα αποτελέσματα του αντιβιογράμματος.

Ο υπέρηχος ή/και η κυστεοσκόπηση είναι χρήσιμα διαγνωστικά μέσα ιδιαίτερα σε παιδιά και άνδρες, σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, σε πυελονεφρίτιδα, σε απομόνωση ασυνήθων μικροοργανισμών και σε επίμονη αιματουρία.

Για τη θεραπεία συνίσταται η λήψη άφθονων υγρών και η χορήγηση από τον ιατρό αντιβίωσης για χρονικό διάστημα που εξαρτάται από το είδος της ουρολοίμωξης  Σε περίπτωση υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων είναι δυνατόν να διενεργηθεί  όπως αναφέρθηκε επιπλέον έλεγχος και να ληφθούν εξατομικευμένα μέτρα για τη θεραπεία και την πρόληψή τους.

top