4 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Τρίτη, 04/02/2020

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC.

Το σύνθημα #IAmAndIWill, που χαρακτηρίζει τη φετινή καμπάνια, καλεί την παγκόσμια ογκολογική - επιστημονική κοινότητα, αλλά και όλη την κοινωνία, σε μία ατομική και ταυτόχρονα συλλογική δέσμευση για ανάληψη δράσης και παρέμβαση με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη της νόσου. 

Η σημασία της προσωπικής δέσμευσης γίνεται φανερή αν λάβουμε υπόψη, ότι εάν εμείς οι ίδιοι, ως υπεύθυνοι πολίτες, αλλάζαμε κάποιες καθημερινές μας συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, το καθαρό εργασιακό περιβάλλον και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, μπορούμε να προλάβουμε την έγκαιρη διάγνωση.

Τα τελευταία 20 χρόνια πολλά άλλαξαν στην αντιμετώπιση του καρκίνου τόσο θεραπευτικά όσο και κοινωνικά με νέες καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες αύξησαν την επιβίωση και την ποιότητα της ζωής των ασθενών, ενώ η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος έδωσε τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης πολλών μορφών καρκίνου. 

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, κατά κόρον, τα ποσοστά της εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος, τόσο σε παγκόσμιο, όσο σε εθνικό επίπεδο. Η ευαισθητοποίηση του ελληνικού πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς ζούμε σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια.

Η Lasermedical σας ενημερώνει για τις παραμέτρους πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του δέρματος. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η διατήρηση ενός σταθερού σωματικού βάρους, η αποφυγή του καπνίσματος, η καθημερινή χρήση αντηλιακής προστασίας με υψηλό δείκτη, η συχνή αυτοεξέταση και παρατήρηση του σώματός μας για τυχόν νέους «ύποπτους» σπίλους ή και αλλοιώσεις σε προϋπάρχοντες αλλά και ο τακτικός ετήσιος έλεγχος από εξειδικευμένο Δερματολόγο για δερματοσκόπηση και χαρτογράφηση σπίλων, είναι σημαντικότερες εξ αυτών.