Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία.

Τρίτη, 10/03/2020

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.

- Οδηγίες ατομικής υγιεινής: Παραμονή κατ'οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

- Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.

- Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

- Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

- Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντιλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

- Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 40'' - 60'', πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

- Συμπληρωματικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

- Επιπρόσθετα, η υγιεινή των χεριών, όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποτελεί ασπίδα προστασίας από τον ιό Covid 19.

Φροντίστε, λοιπόν, για τον συχνό και επιμελή καθαρισμό των χεριών σας με σαπούνι και νερό, αλλά και επάλειψη αυτών με αλκοολούχο διάλυμα.

Η διαρκής και επίμονη απολύμανση των χεριών έχει, όμως, ως αποτέλεσμα την έντονη αφυδάτωση και ξηρότητά τους. Μην παραλείπετε, λοιπόν, την καθημερινή ενυδάτωση των χεριών σας, το πρωί ή το βράδυ, με κρέμες χεριών ή αλοιφές περιποίησης εντατικής φροντίδας, για να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία, την αφυδάτωση αλλά και άλλες δερματολογικές αντιδράσεις, που προκαλούνται ως επακόλουθα της αυξημένης χρήσης αντισηπτικών.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που τα χέρια σας είναι «σκασμένα» και με ανοιχτές πληγές, τότε τα απολυμαντικά σαπουνιού και οινοπνεύματος δεν σας προστατεύουν το ίδιο καλά και είσαστε περισσότερο εκτεθειμένοι σε οποιαδήποτε μόλυνση.

Σε κάθε περίπτωση, απευθυνθείτε στον Δερματολόγο σας, για να σας κατευθύνει ως προς τις κατάλληλες κρέμες περιποίησης και φροντίδας των χεριών.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:

Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων. Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό. Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη χρήση τους, να απορρίπτονται. Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.