Σακχαρώδης Διαβήτης και Διατροφή

Τετάρτη, 03/06/2020
 
σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα, το οποίο χαρακτηρίζεται από μια διαταραχή στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, κατά την οποία παρατηρείται σαν τελικός δείκτης, η αύξηση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.
 

 

 Προκαλείται από διαταραχή δράσης της ινσουλίνης, από μερική ή ολική έλλειψη αυτής είτε από συνδυασμό και των δύο. Οι πιο συχνοί τύποι διαβήτη είναι ο Διαβήτης τύπου 1, ο οποίος είναι αποτέλεσμα της πλήρους έλλειψης ινσουλίνης λόγω αυτοάνοσης καταστροφής των κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, ο διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί  την πιο συχνή μορφή διαβήτη παγκοσμίως και τέλος, ο Διαβήτης Κύησης που είναι μια προσωρινή διαταραχή που εμφανίζεται σε κάποιες εγκυμονούσες.

Οι νοσούντες από Διαβήτη είναι απαραίτητο να λαμβάνουν επιμελώς την φαρμακευτική τους αγωγή, ενώ αναπόσπαστο μέρος της συνολικής αγωγής για τη ρύθμιση του διαβήτη αποτελεί και η διατροφή, ή οποία θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη.

Κάποιοι βασικοί στόχοι, που αφορούν τους διαβητικούς πρέπει να είναι οι εξής:

  • Επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης αίματος για την μείωση εμφάνισης των επιπλοκών
  • Διατήρηση λιπιδίων και λιποπρωτεινών σε φυσιολογικά επίπεδα, για αποφυγή εμφάνισης μακροαγγειακών νόσων (στεφανιαία νόσος, αθηροσκληρωτική στένωση μεγάλων αρτηριών, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια)
  • Διατήρηση επιπέδων αρτηριακής πίεσης στα φυσιολογικά επίπεδα για μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών συμβάντων
  • Πρόληψη ή αντιμετώπιση παχυσαρκίας αλλά και άλλων χρόνιων επιπλοκών όπως καρδιαγγειακά συμβάντα, υπέρταση και νεφροπάθεια
  • Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών  και σωματική δραστηριότητα
  • Παροχή γνώσεων αυτοελέγχου για την αντιμετώπιση επεισοδίων υπογλυκαιμίας, ασθενειών και προβληματικών τιμών γλυκόζης σε ασκούμενους, για τα  άτομα που λαμβάνουν αγωγή με ινσουλίνη ή αντιδιαβητικά δισκία

Παράλληλα, ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες στη διατροφή τους, μπορούν και να ελέγχουν την πάθησή τους αλλά και να απολαμβάνουν το φαγητό τους, χωρίς στερήσεις.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι μικροί κανόνες, που μάλιστα καλό θα είναι να ακολουθούν και οι μη διαβητικοί;

Το καλό φαγητό είναι μια από τις απολαύσεις της ζωής, αλλά και ένας ευχάριστος τρόπος επικοινωνίας, αφού συχνά είναι στο επίκεντρο της κοινωνικής μας ζωής. Η διάγνωση του διαβήτη δεν θα πρέπει να εμποδίσει κανένα ασθενή να απολαύσει μια ευρεία ποικιλία τροφών, αρκεί βέβαια να υιοθετήσει και να τηρεί βασικούς κανόνες.

Στόχος κάθε διαβητικού ατόμου θα πρέπει να είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η σωστή διατροφή, που θα πρέπει να ακολουθεί ο ασθενής με σακχαρώδη Διαβήτη, οφείλει να περιλαμβάνει στοιχεία από όλες τις κατηγορίες, διατηρώντας πάντα τη σωστή ισορροπία.

Συχνά και μικρά γεύματα
Όλα τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να κάνουν σωστή κατανομή των γευμάτων τους, πάντα σε άμεση σχέση με τον τύπο και τον τρόπο της φαρμακευτικής τους αγωγής. Το να μένετε νηστικοί για πολλές ώρες δεν βοηθά στην καλή ρύθμιση του σακχάρου σας. Δεν πρέπει να παραλείπεται κανένα γεύμα και το σωστό χρονοδιάγραμμα είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά στους ασθενείς που λαμβάνουν ινσουλίνη.

Γενικές Διατροφικές Συστάσεις

Υδατάνθρακες: Αποτελούν το βασικό θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει την μεταγευματική γλυκόζη και άρα τον πιο σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό των δόσεων ινσουλίνης όταν αυτή παρέχεται εξωγενώς. Θα πρέπει λοιπόν,  διαβητικά άτομα που λαμβάνουν αγωγή να είναι επαρκώς ενημερωμένα για την συνολική ποσότητα υδατανθράκων που λαμβάνουν, την περιεκτικότητα των τροφίμων αλλά και την κατανομή των υδατανθράκων από ημέρα σε ημέρα.

Πρωτεΐνες :Οι συστάσεις πρόσληψης, πέρα από ειδικές περιπτώσεις, είναι κοινές με εκείνες για τον γενικό πληθυσμό ενηλίκων, δηλαδή στο 15-20% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης

Λίπος: Αν και τα λίπη των τροφών έχουν μικρή επίδραση βραχυπρόθεσμα στην ρύθμιση του σακχάρου, μακροπρόθεσμα, μέσω της αύξησης του σωματικού βάρους που μπορεί να επιφέρει η αυξημένη κατανάλωση λιπών και των θερμίδων που περιέχουν, μπορεί να οδηγήσει στην απορρύθμιση του διαβήτη. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση λιπών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης στο αίμα γεγονός που από μόνο του αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Φυτικές Ίνες: Φαίνεται ότι μια αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών να έχει ωφέλιμη επίδραση στη μεταγευματική γλυκόζη, ινσουλίνη και προφίλ λιπιδίων, ωστόσο είναι πρακτικά δύσκολη η τήρηση μιας τέτοιας κατανάλωσης. Έτσι,  Όπως και στον γενικό πληθυσμό, ενθαρρύνεται η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών καθώς συμβάλλουν στη θεραπεία και πρόληψη γαστρεντερικών παθήσεων και ασθενειών όπως η δυσκοιλιότητα, και ο καρκίνος του εντέρου.

Γενικοί κανόνες διατροφή ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη:

  • Μικρά και συχνά γεύματα, μέσα στην ημέρα.
  • Επιλογή ενός υγιεινού τρόπου μαγειρέματος.
  • Κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, πάντα τηρώντας σωστές ισορροπίες με κατανάλωση φρούτων (με μέτρο) και λαχανικών κάθε μέρα.
  • Άφθονο νερό ή υγρά.
  • Αποφυγή των ζαχαρούχων ή αλκοολούχων ποτών
  • Διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Ας μην ξεχνάμε, ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση με συχνές ιατρικές εξετάσεις, ειδικά αν ανήκετε σε κάποια από τις ομάδες κινδύνου, σε συνδυασμό με τις οδηγίες που αναφέρθηκαν, θα σας διασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.