Κλείστε την πόρτα στον καρκίνο του δέρματος

Παρασκευή, 05/06/2020

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια έντονη αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος και μελανώματος τόσο σε παγκόσμιο, όσο σε εθνικό επίπεδο. Στόχος κάθε σύγχρονου Δερματολόγου και δερματολογικού κέντρου είναι η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη διάγνωση του.

Σήμερα στο μικροσκόπιο της Lasermedical βρίσκονται οι κυριότεροι τρόποι για να προστατευθεί κανείς από τον καρκίνο του δέρματος εν όψει του καλοκαιριού και της επερχόμενης έκθεσης στην επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό το καλοκαίρι, φυσικά, θα απολαύσουμε τη φυσική ομορφιά, τις θάλασσες και θα περπατήσουμε τα φυσικά μονοπάτια του Σαρωνικού, ωστόσο θα πρέπει να προστατεύουμε και να φροντίζουμε για την υγεία του δέρματός μας. Ειδικά εμείς, που έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο με μια μαγευτική ενδοχώρα.

Για να προστατευθείτε από τον καρκίνο του δέρματος και το μελάνωμα:

  1. Φροντίστε να μην καείτε. Τα παρατεταμένα ηλιακά εγκαύματα προκαλούν οξεία βλάβη του δέρματος από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Έρευνες αναδεικνύουν ότι άτομα, που έχουν υποστεί ηλιακά εγκαύματα περισσότερες από 5 φορές στο σύνολο της ζωής του διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα, φροντίζοντας, όμως για την προστασία σας.
  2. Καλυφθείτε. Σήμερα μπορείτε να βρείτε στην αγορά μπλούζες, καπέλα και παντελόνια με ενσωματωμένη αντηλιακή προστασία. Τα εν λόγω ηλιοπροστατευτικά ρούχα προσφέρουν κάλυψη από τη βλαβερή ακτινοβολία και αποτελούν μία ιδανική επιλογή για τα παιδιά και τα άτομα που περνούν πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τα ρούχα αυτά αποτελούνται συνήθως από ελαφριά υφάσματα. Επίσης, η ποιότητα της ίνας και η πυκνότητα της ύφανσης των ενδυμάτων, έχουν σημασία. Όσο πιο πυκνή είναι η πλέξη, τόσο πιο δύσκολα φτάνει στο δέρμα μας η ακτινοβολία. Παράλληλα, καλό είναι να γνωρίζετε πως τα σκούρα χρώματα στα ρούχα απορροφούν πιο εύκολα τις υπεριώδεις (UV) ακτίνες σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα.
  3. Μην ξεχνάτε το καπέλο. Η χρήση καπέλου είναι ο πιο συχνός τρόπος για να προστατέψετε το δέρμα σας από ηλιακά εγκαύματα. Φροντίστε το καπέλο να καλύπτει το πρόσωπο, τα μάτια, το λαιμό σας σε ικανοποιητικό βαθμό και να εφαρμόζει απόλυτα στο κεφάλι σας.
  4. Ποτέ χωρίς τα γυαλιά ηλίου. Η προστασία των ματιών από την ηλιακή ακτινοβολία είναι εξίσου σημαντική με την προστασία οποιουδήποτε άλλου μέρους του σώματος σας. Η έκθεση αυτών στον ήλιο αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου ειδικά για τα άτομα με ανοιχτόχρωμους τύπους δέρματος. Προμηθευτείτε, λοιπόν, γυαλιά, που να καλύπτουν περιμετρικά τα μάτια αλλά και την περιοφθαλμική περιοχή.
  5. Προστατεύστε το χαμόγελό σας. Μην ξεχνάτε την προστασία των χειλιών σας. Η επιδερμίδα στην περιοχή των χειλιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, γι’ αυτό και χρειάζεται εξειδικευμένη αντιηλιακή προστασία. Χάρη σε αυτή, τα χείλη διατηρούν την ελαστικότητα και σφριγηλότητά τους και παραμένουν απαλά και υγιή.  Αντηλιακά Stick για τα χείλη για υψηλό δείκτη προστασίας SPF30 αποτελούν την καλύτερη επιλογή.
  6. Μην ξεγελιέστε μέσα στο νερό. Οι περισσότεροι θεωρούν, ότι όταν κολυμπούν ή βρίσκονται απλώς μέσα στο νερό, είναι ασφαλείς, επειδή δεν αντιλαμβάνονται τις επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα. Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να υποστείτε δερματική βλάβη ακόμα και μέσα στο νερό και αυτό οι ηλιακές ακτίνες αντανακλώνται από το νερό και μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το δέρμα σας.
  7. Φοράτε πάντα την αντιηλιακή σας κρέμα.  Σε καθημερινή βάση, μην ξεχνάτε να φοράτε αντιηλιακά προϊόντα, τα οποία προσφέρουν διαρκή & βαθιά προστασία ενάντια στις ακτίνες UV για όλους τους τύπους επιδερμίδας. Προτιμήστε αυτά με υψηλό δείκτη προστασίας SPF30 ή SPF50 και απλώστε τα στο δέρμα μας 20 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έκθεση σας στον ήλιο. Επιβεβλημένη είναι, επίσης, η συχνή ανανέωση του αντιηλιακού κάθε δύο ώρες.
  8. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι. Μην εκτίθεστε στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11:00 και 16:00, διότι τις ώρες αυτές οι υπεριώδεις ακτίνες είναι πιο επικίνδυνες.
  9. Μείνετε μακριά από τα κρεβάτια μαυρίσματος. Σύμφωνα με ευρήματα επιστημονικών ερευνών, τα άτομα που πραγματοποιούν τεχνητό μαύρισμα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, αυξάνουν κατά 55% το ποσοστό κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
  10. Αυτοεξεταστείτε και επισκεφθείτε τον Δερματολόγο. Ο συχνός και τακτικός έλεγχος του δέρματος σας από τον ειδικό δερματολόγο είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τυχόν δερματικών βλαβών ή αλλοιώσεων. Παράλληλα, η αυτοεξέταση είναι, επίσης σημαντική και έχει ως στόχο την συχνή παρατήρηση των σπίλων σας σε περίπτωση μεταβολής ή εμφάνισης νέων.

Πηγή άρθρου

American Society for Dermatologic Surgery