Οδηγίες προς τους γονείς για την πρόληψη αλλά και την ασφαλή έκθεση των παιδιών στην ηλιακή ακτινοβολία

Παρασκευή, 24/07/2020

 

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ήρθε η ώρα να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα, τηρώντας όμως πάντοτε κάποιους κανόνες – κλειδιά για την προστασία μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Τα εγκαύματα σε αυτήν την ηλικία είναι κάθε άλλο παρά αθώα, καθώς σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος στην ενήλικο ζωή.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας, τα εξής:

  • Η προστασία από τον ήλιο πρέπει να ξεκινά ήδη από τη γέννηση του παιδιού και να αποτελεί τρόπο ζωής για όλη την οικογένεια. Δεδομένου ότι η χρήση αντηλιακού συνιστάται μετά την ηλικία των έξι μηνών, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η άμεση έκθεση του νεογνού στον ήλιο πριν από αυτήν την ηλικία.
  • Όπως σε όλες στις ηλικίες, έτσι και στα παιδιά αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας, δηλαδή μεταξύ 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ..
  • Τις υπόλοιπες ώρες και εφόσον πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντηλιακού σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Δεν ξεχνάμε περιοχές, όπως τα αφτιά, οι άκρες χείρες και τα πέλματα. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Η επάλειψη του πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες. Κάθε φορά που το παιδί βγει από τη θάλασσα ή και μετά από σκούπισμα με πετσέτα ή εφίδρωση θα πρέπει να γίνεται εκ νέου επάλειψη της αντηλιακής κρέμας. Τα προστατευτικά συστατικά ενός αντηλιακού προϊόντος διαχωρίζονται σε ορυκτά (φυσικά) ή χημικά. Η διαφορά είναι ότι τα φυσικά (σαν τον ψευδάργυρο) έχουν την ιδιότητα να απορροφούν και να αντανακλούν ταυτόχρονα τις υπεριώδεις ακτίνες, ενώ τα χημικά τις απορροφούν μόνο.
  • Δεν παραλείπουμε να εφαρμόζουμε το αντηλιακό και σε άλλες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν έκθεση στον ήλιο, όπως η βόλτα, οι παιδικές χαρές κ.ά.
  • Δεν ξεχνούμε, επιπλέον, ότι ακόμη και όταν βρισκόμαστε στη σκιά, έχουμε μερική μόνο προστασία από τον ήλιο, δεδομένου ότι η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται από επιφάνειες, όπως η άμμος, το νερό, το τσιμέντο, κ.ά.
  • Επίσης, είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε και τα υπόλοιπα μέσα ηλιοπροφύλαξης, όπως το καπέλο, τα γυαλιά ηλίου με καλής ποιότητας φακούς και ανοιχτόχρωμα ρούχα (π.χ. μπλούζα με μανίκι). Συγκεκριμένα, καλό θα είναι να επιλέγουμε και να εντάξουμε στον τρόπο ζωής μας ολόσωμα ρούχα με προστατευτικά φίλτρα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας
  • Δεν εκτιθέμεθα υπερβολικά στον ήλιο και αναζητούμε σκιερό μέρος.
  • Να σημειώσουμε ότι για τη σύνθεση, από το δέρμα, της βιταμίνης D αρκεί η καθημερινή έκθεση των άνω άκρων μας για 15 λεπτά χωρίς αντηλιακό και πάντα ώρες εκτός των 11.00 π.μ. και 4.00 μ.μ..
  • Ο Δερματολόγος είναι ο πλέον ειδικός για να μας συστήσει τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, που πρέπει να διαθέτει το αντηλιακό που εφαρμόζουμε εξατομικευμένα, βάση του τύπου δέρματός μας και τυχόν συνυπαρχουσών δερματολογικών παθήσεων.

Η ορθή ηλιοπροστασία και τα μέτρα, που αυτή περιλαμβάνει είναι εύκολο να τηρηθούν αρκεί να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας και να μας γίνει τρόπος ζωής.