Αύγουστος, ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση

Τρίτη, 11/08/2020

Ο Αύγουστος αποτελεί τον μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ψωρίαση, ένα χρόνιο, μη μεταδιδόμενο, δερματικό νόσημα, που προκαλεί σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

Απαντάται στο 1.5 έως 3% του γενικού πληθυσμού. Σε αντίθεση με ό,τι λαθεμένα πιστεύεται, η ψωρίαση δεν είναι ένα μεταδοτικό νόσημα. 

Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων 14 περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Η αιτιολογία της ψωρίασης παραμένει ασαφής, αν και υπάρχουν στοιχεία γενετικής προδιάθεσης. Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρόκληση της ψωρίασης αποτελεί, επίσης, μείζον θέμα μελέτης.

Οι δερματικές βλάβες είναι εντοπισμένες ή γενικευμένες, τις περισσότερες φορές είναι ερυθρές βλατίδες και πλάκες, συμμετρικές, σαφώς περιγεγραμμένες, καλυμμένες συνήθως με λευκές ή αργυρόχρωμες φολίδες. Οι βλάβες προκαλούν φαγούρα και πόνο.

Για να ενημερωθείτε για την ψωρίαση, καλό είναι να αρχίσετε κάτω από την επιφάνεια του δέρματος σας. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ψωρίαση είναι απλώς μια κατάσταση του δέρματος, γιατί εκεί βλέπουν και αισθάνονται τα συμπτώματα.  Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά για να σας δώσει επιλογές για τη θεραπεία της. Απευθυνθείτε στον δερματολόγο σας σχετικά με τη διαχείριση και τη θεραπεία της νόσου. Στην πρότυπο δερματολογικό κέντρο Lasermedical υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης και ασφαλούς διάγνωσης και αντιμετώπισης της ψωρίασης από τον Δρ. Θεοχάρη και τον Δρ. Δελλήβεη.