Διατροφή και Θυρεοειδής

Παρασκευή, 14/08/2020

Ο θυρεοειδής Αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, έχει σχήμα πεταλούδας και βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού.

Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή τριών θυρεοειδικών ορμονών οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση των περισσότερων μεταβολικών διεργασιών του ανθρώπινου σώματος,τη θυροξίνη (γνωστή ως Τ4), την τριιωδοθυρώνη (γνωστη ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Οι δύο πρώτες (Τ3 και Τ4) συμμετέχουν κυρίως στη ρύθμιση του μεταβολισμού του οργανισμού μας, ενώ η τελευταία (Τ3) στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου.

Βασικό συστατικό για την σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών αποτελεί το ιώδιο το οποίο προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον και τη διατροφή μας, ενώ βασικές πηγές πρόσληψης για τον πληθυσμό αποτελούν το έδαφος, το θαλασσινό νερό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα θαλασσινά και τα αυγά.Τόσο η υπερβολική όσο και η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου είναι πιθανό να προκαλέσουν ανωμαλίες στην λειτουργία του αδένα και την παραγωγή των ορμονών, ενώ οι πιο συχνές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση εμφανίζεται υπολειτουργία του αδένα με αντίστοιχα μειωμένη έκκριση ορμονών και στην δεύτερη περίπτωση υπερλειτουργία του αδένα και υπερέκκριση ορμονών.

Γενικές Διατροφικές Συμβουλές

Καθώς οι παθήσεις το θυρεοειδούς αδένα ποικίλουν, οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να εξατομικεύονται, ανάλογα με τον τύπο της θυρεοειδοπάθειας.

Οι ασθενείς είναι πολύ σημαντικό να συμβουλεύονται τον ενδοκρινολόγο για την αγωγή τους αλλά και τον περιοδικό εργαστηριακό έλεγχο του αδένα τους καθώς και εξειδικευμένο διαιτολόγο – διατροφολόγο για να τους παρέχονται εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες.