τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Λιθίαση

Λιθίαση ουροποιητικού είναι η δημιουργία ενός ή περισσότερων λίθων μέσα στην αποχετευτική μοίρα του ουροποιητικού συστήματος. Οι λίθοι του ουροποιητικού συστήματος εμφανίζονται σε άτομα κάθε ηλικίας και φύλου, σε κάθε φυλή και χώρα με τους άνδρες να προσβάλλονται συχνότερα από τις γυναίκες και υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης στην ηλικία των 30 ετών για τους άνδρες, ενώ στις γυναίκες η εμφάνιση λίθων είναι συχνότερη στις ηλικίες των 35 και 55 ετών. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η πιθανότητα σχηματισμού νέου λίθου ένα χρόνο μετά το αρχικό επεισόδιο νεφρολιθίασης φθάνει το 10%, ενώ μέσα σε 5-7 χρόνια το ποσοστό υποτροπής ανέρχεται στο 50%.

Ανάλογα  με την εντόπιση των λίθων, έχουμε λιθίαση των νεφρών (νεφρολιθίαση), λιθίαση των ουρητήρων (των αγωγών που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη), λιθίαση της ουροδόχου κύστης και τέλος λιθίαση της ουρήθρας.


Όσον αφορά στην αιτία δημιουργίας των λίθων, πρέπει να αναφερθεί ότι αυτοί έχουν ως συστατικά ουσίες που υπάρχουν φυσιολογικά στα ούρα. Αυτά συνήθως είναι σε διαλυμένη μορφή και έτσι αποβάλλονται από τον οργανισμό χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές όμως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν τους λίθους.  Για να δημιουργηθούν οι κρύσταλλοι και οι λίθοι θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις όπως: 
Πολύ πυκνά ούρα. Τα ούρα στην περίπτωση αυτή λειτουργούν ως κορεσμένα  διαλύματα αλάτων,  είτε λόγω αυξημένης αποβολής αλάτων από διάφορες παθολογικές αιτίες, είτε από στέρηση υγρών (αφυδάτωση). 
Στάση των ούρων σε κάποιο σημείο του αποχετευτικού συστήματος, λόγω απόφραξης, με αποτέλεσμα την καθίζηση των αλάτων στα λιμνάζοντα ούρα και τη δημιουργία λίθων. 
Μόλυνση των ούρων (ουρολοίμωξη) από διάφορα μικρόβια που δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες καθιζήσεως και σχηματισμού λίθων. 
Κληρονομικές και γενετικές ανωμαλίες.

Ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, διακρίνουμε τους λίθους σε διάφορα είδη και η  γνώση της σύστασης αυτής  έχει μεγάλη σημασία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και για την πρόληψη.

Τα συμπτώματα της λιθίασης του ουροποιητικού οφείλονται συνήθως στην μετακίνηση κάποιου λίθου από το νεφρό προς τα κάτω. Αυτό εκδηλώνεται ως  οξύς πόνος, ο γνωστός κωλικός, δηλαδή πόνος στην οσφυϊκή χώρα με αντανάκλαση στο κάτω τεταρτημόριο της κοιλιάς. Ο ασθενής που πονά κινείται χαρακτηριστικά συνεχώς μη μπορώντας να βρει ανακούφιση σε καμία θέση. Όσο ο λίθος πλησιάζει προς την ουροδόχο κύστη, ο πόνος αλλάζει χαρακτηριστικά και επεκτείνεται στη περιοχή της κύστης, ενώ συνυπάρχει έντονη συχνουρία και τάση προς ούρηση. Ο πόνος τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ναυτία και εμετούς.

Η υποψία της λιθίασης θα τεθεί από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν και που είναι πολύ χαρακτηριστικά. Η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί με ειδικές απεικονειστικές εξετάσεις, όπως υπερηχογραφήματα, ακτινογραφίες, πυελογραφία, αξονική τομογραφία.


Η αντιμετώπιση της ουρολιθίασης σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να είναι άμεση, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει και ουρολοίμωξη. 
Η θεραπεία της ουρολιθίασης, αναλόγως με την περίπτωση και με το είδος της λιθίασης, μπορεί να είναι:

  • Συντηρητική-φαρμακευτική, όταν ο γιατρός κρίνει ότι υπάρχει πιθανότητα αυτόματης αποβολής του λίθου.
  • Εξωσωματική λιθοτριψία. Έχει καλύτερα αποτελέσματα στους λίθους του νεφρού και του αρχικού τμήματος του ουρητήρα, ενώ όλα σχεδόν τα είδη των λίθων αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο αυτή.
  • Ενδοσκοπική. Στην μέθοδο αυτή περιλαμβάνεται η ουρητηροσκόπηση, κατά την οποία ένα λεπτό όργανο, το ουρητηροσκόπιο, προωθείται υπό άμεση όραση διαμέσου της ουρήθρας και της κύστης μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο λίθος. Μέσα από το όργανο αυτό εισάγονται λιθοτρίπτες που θρυμματίζουν το λίθο, αλλά και  ειδικές λαβίδες που τον συλλαμβάνουν και τον αφαιρούν. Στις ενδοσκοπικές τεχνικές περιλαμβάνεται και η διαδερμική λιθοτριψία. Έχει ένδειξη κυρίως για τους λίθους εκείνους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με την εξωσωματική λιθοτριψία. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος των εργαλείων γίνεται μέσω μικρής οπής του δέρματος.
  • Χειρουργική. Έχει περιοριστεί σήμερα σε λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων, εκεί που όλες οι προηγούμενες μέθοδοι δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση.
top