τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Έρπης γεννητικών οργάνων

Η ερπητική λοίμωξη των γεννητικών οργάνων είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αποτελεί ιογενή λοίμωξη και προκαλείται από τον ερπητοϊό (HSV-Herpes Simplex Virus), και κυριώς τον HSV-2 και λιγότερο από τον HSV-1.

Οι κλασικές βλάβες της νόσου αποτελούνται από ομαδοποιημένες επώδυνες φυσαλλίδες στο προσβεβλημένο δέρμα σε ερυθηματώδη βάση και με διαυγές περιεχόμενο, οι οποίες όταν διαρρηχθούν καταλείπουν επώδυνες διαβρώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η νόσος, ιδιαίτερα στα αρχικά της στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Η νόσος μπορεί να συνοδεύεται από συστηματικά συμπτώματα όπως πυρετό, επιχώρια λεμφαδενοπάθεια ή και συπτωματολογία του τύπου αδυναμίας, κακουχίας. Στις γυναίκες παρατηρούνται συχνά δυσουρικά ενοχλήματα και άλγος στην περιοχή του κόλπου.

Η εμφάνιση νέων φυσαλλίδων διαρκεί συνήθως 7 – 14 ημέρες, ενώ η συνολική διάρκεια της νόσου είναι 3 εβδομάδες και σπανιότερα περισσότερο. Η νόσος παρουσιάζει υποτροπές, ειδικά σε περιόδους ανοσοκαταστολής (έντονο stress – σωματική κόπωση, ελλειπής διατροφή, χρόνια νοσήματα).

Η διάγνωσή της βασίζεται κυρίως στην λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού, στην  κλινική εξέταση και ανεύρεση των χαρακτηριστικών βλαβών της νόσου, η οποία πλαισιώνεται από ειδικό εργαστηριακό έλεγχο. H θεραπεία περιλαμβάνει αντιϊκούς παράγοντες και αναλγητική αγωγή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της νόσου. Σε μεγάλη συχνότητα υποτροπών μπορεί να χορηγηθεί θεραπεία  καταστολής.

top