τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Μολυσματικό κηρίο

Τι είναι μολυσματικό κηρίο και πού οφείλεται;

Το μολυσματικό κήριο είναι μια συνηθισμένη, επιφανειακή μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος. Είναι μεταδοτικό νόσημα και προκαλείται από το σταφυλόκοκκο, το στρεπτόκοκκο ή και τα δύο μικρόβια.

Παρουσιάζεται συνηθέστερα στην παιδική ηλικία, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών του έτους. Το κηρίο μπορεί να εμφανιστεί μετά από μικρό τραυματισμό του δέρματος, όπως π.χ. μετά από δείγμα εντόμου, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε κλινικά υγιές δέρμα.

Ποιές είναι οι κλινικές του εκδηλώσεις;

Κλινικά, παρουσιάζεται με δύο μορφές: το μη πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο και το πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο. Ο όρος πομφόλυγα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη φυσαλίδα.

  1. Το μη πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο, ξεκινά με τη μορφή φυσαλίδας με λεπτό τοίχωμα, η οποία ταχέως ρήγνυται, ξηραίνεται και σχηματίζει κιτρινο - καφέ εφελκίδα (=κρούστα) που θυμίζει σταγόνα μελιού (μελιτόχρους εφελκίδα ). Εμφανίζεται κυρίως στην περιοχή γύρω από τη μύτη και το στόμα. Οι βλάβες επεκτείνονται προοδευτικά, ενώ στην περιφέρεια εμφανίζονται νέα στοιχεία.

  2. Στο πομφολυγώδες μολυσματικό κηρίο, οι πομφόλυγες μπορεί να φτάσουν σε διάμετρο τα 3 εκατοστά, ενώ όταν ραγούν σχηματίζονται διαβρώσεις που καλύπτονται από καφεοειδείς εφελκίδες. Μπορεί να παρουσιαστεί σε κάθε σημείο του σώματος.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία του;

Για τη θεραπεία του μολυσματικού κηρίου ο δερματολόγος θα συστήσει πλύσιμο με ειδικό προϊόν και αγωγή με αντιβιοτικά. Εάν οι βλάβες είναι λίγες θα προτιμηθεί αντιβιοτικό για τοπική εφαρμογή, ενώ εάν οι βλάβες είναι πολλές θα χορηγηθεί αντιβίωση από του στόματος.

Επιπλέον για κάποιο χρονικό διάστημα, ο γιατρός θα συστήσει την αποφυγή συναναστροφής του μικρού ασθενή με άλλα παιδιά για πρόληψη μετάδοσης του νοσήματος.

top