τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Γονοκοκκική Ουρηθρίτιδα (Γονόρροια – Βλενόρροια)

Η γοννοκοκκική ουρηθρίτιδα ή γονόρροια ή βλεννόροια, οφείλεται στον Gram (-) αερόβιο διπλόκοκκο Neisseria Gonorrhoeae. Όπως όλα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έτσι κι η βλεννόρροια παρουσιάζει μεγάλη αύξηση τα τελευταία έτη.

Η περίοδος επώασης είναι συνήθως 1-5 ημέρες μετά την σεξουαλική επαφή και προσβάλλει και τα δύο φύλα. Η νόσος εντοπίζεται συνήθως στην ουρήθρα, αλλά ειδικότερα σε γυναίκες μπορεί να γίνει επέκτασή της και σε βαθύτερες δομές (τράχηλος, επιχώριοι λεμφαδένες, ενδομήτριο κ.α.). Επίσης μπορεί να προσβληθεί ο βλεννογόνος πρωκτού και στοματοφάρυγγα. Μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο έμβρυο κατά τον τοκετό. Σε ποσοστό 1-3% ή νόσος είναι γενικευμένη.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυώδες ουρηθρικό έκκριμα με συνοδό αίσθημα καύσου ("τσούξιμο") κατά την ούρηση. Σε πρωκτική εντόπιση της νόσου αναφέρεται άλγος της περιοχής με συνοδό έκκριμα και τεινεσμό. Στις γυναίκες αναφέρεται κολπικό έκκριμα, δυσουρικά ενοχλήματα, δυσπαρεύνια έως και μητρορραγία. Οι δερματικές βλάβες περιλαμβάνουν διαβρώσεις ή έλκη γεννητικής ή πρωκτικής χώρας. Στο στοματοφάρυγγα παρατηρείται κλινική εικόνα αμυγδαλίτιδας ή / και ουλίτιδας, ενίοτε όμως η νόσος μπορεί να διάγει ασυμπτωματικά.

Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στην λεπτομερή λήψη ιατρικού ιστορικού, στην σχολαστική κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται εργαστηριακά με λήξη και μικροβιολογική εξέταση του ουρηθρικού εκκρίματος.

Την θεραπεία εκλογής αποτελούν οι κεφαλοσπορίνες σε ενδομυϊκή ή από του στόματος χορήγηση και εν συνεχεία τετρακλίνες για την μεταγονοκοκκική χλαμυδιακή ουρηθρίτιδα.

top