τηλέφωνο επικοινωνίας
(+30) 22910 71790

email
info@lasermedical.gr

διεύθυνση
Οδοσ Αφροδιτησ, Λαγονήσι - 39,5 χλμ Λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου

Laser ακμής

Η ακμή είναι μια συνηθισμένη πάθηση της τριχοσμηγματογόνου μονάδας. Είναι ιδιαίτερα συχνή στην εφηβική και νεανική ηλικία, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνιση της σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στην παθογένεια της εμπλέκονται τέσσερις παράγοντες: η διαταραχή της κερατινοποίησης, η σμηγματόρροια, ο αποικισμός του θύλακα με P. acnes, και η φλεγμονή. Οι κλινικές εκδηλώσεις της ακμής περιλαμβάνουν τους φαγεσώρους (ανοικτούς και κλειστούς), τις βλατίδες, τα βλατιδοφλυκταινίδια, τα οζίδια και τις κύστεις.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση καθορίζεται από το είδος των κλινικών εκδηλώσεων και είναι:

Τοπική: Στην τοπική θεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά (κλινδαμυκίνη, ερυθρομυκίνη), υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, αζελαϊκό οξύ, τρετινοίνη, ισοτρετινοίνη, ανταπαλένη.

Συστηματική: Στη συστηματική θεραπεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά (τετρακυκλίνες), αντισυληπτικά στις γυναίκες  και η ισοτρετινοίνη.

Laser: Η τεχνολογία των συστημάτων laser τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τις θεραπευτικές δυνατότητες του δερματολόγου στο πεδίο της ακμής. Η εφαρμογή του laser δεν αντκαθιστά τις προαναφερθείσες θεραπείες, αλλά τις συμπληρώνει προσφέροντας μια αξιόπιστη λύση.

Ενδείξεις εφαρμογής laser στην θεραπεία της ακμής:

  • σε ασθενείς που δεν επιθυμούν να λάβουν αγωγή  από του στόματος ή χορήγησή της αντενδείκνυται.
  • συμπληρωματικά σε συνδυασμό με τοπική ή συστηματική αγωγή.

Στο κέντρο μας διαθέτουμε δύο συστήματα laser για τη θεραπεία της ακμής:

  1. diode 1450 nm laser system: Ο μηχανισμός δράσης του συνίσταται στην αύξηση της θερμοκρασίας του ύδατος που περιβάλλει το σμηγματογόνο αδένα. Αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση του αδένα με επακόλουθο τη μειωμένη παραγωγή σμήγματος. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται ανά 3-4 εβδομάδες.
  2. Pulsed dye laser system: Κεντρικό ρόλο στην πρόκληση φλεγμονής στην ακμή διαδραματίζει το P. acnes. Το συγκεκριμένο βακτηρίδιο παράγει πορφυρίνες οι οποίες και αποτελούν τον στόχο του laser. Η δέσμη του laser  αποροφάται εκλεκτικά από τις πορφυρίνες και εξουδετερώνει το P. acnes. Ταυτόχρονα η δέσμη του laser απορροφάται και από την αιμοσφαιρίνη οδηγώντας έτσι σε μείωση του ερυθήματος που χαρακτηρίζει τόσο την ενεργό ακμή όσο και τα υπολειματικά της στοιχεία. Η θεραπεία επαναλαμβάνεται ανά 3-4 εβδομάδες.
top